Spenatlasagne med keso & kikärter (300 kcal)



Nyttigare & lite godare version av detta lasagnerecept. Denna är anpassad för ca 12 portioner à 420 g, och ger alltså lite över 5 kg lasagne. Det krävs alltså en stor kastrull och en djup ugnsplåt för detta.


I fullproppade matlådor ser det ut såhär plus lite mer. Lasagne håller sig bra i frysen, så man behöver inte föräta sig på lasagne varje gång man lagar det.




Ingredienser


  • 2 gula lökar (ca 200 g)
  • 4 vitlöksklyftor (ca 20 g)
  • 1 msk olja (10 g)
  • 4 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1.2 kg fryst bladspenat, tinad
  • 2 stora morötter (ca 200 g)
  • 1.5 zucchini (ca 600 g)
  • 2 paket kikärtor (ca 460 g ärtor)
  • 1 kg minikeso
  • 20-22 lasagneplattor (360 g), fullkorn
  • Salt, cayannepeppar, chilipulver & andra kryddor efter smak
  • (Ev 120-150 g riven ost, kan uteslutas)

Tillagning


  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en stor kastrull och en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  2. Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i oljan tills löken blivit mjuk. Häll i krossade tomater och låt koka 4-5 minuter. 
  3. Riv i morötter och zucchini och blanda i bladspenaten och kikärtorna och låt koka några minuter till. Tillsätt salt och eventuella kryddor. 
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner keso. Varva grönsaksröran med lasagneplattor på ugnsplåten. Börja och avsluta med grönsaksröran. Toppa eventuellt med riven ost. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30-45 min.   
   

Näringsvärde per portion
Energi 298 kcal
Kolhydrater 37.7 g
Fett 4.6 g
Protein 20.55
Fibrer 9.48 g

Näringsvärdena är angivna utan ost. Med ost blir det ca 30-60 kcal mer per portion.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen